Offentliga aktörer - Myndigheter
Det finns fler än 350 statliga myndigheter i Sverige. Det är myndigheterna som ska tillämpa de lagar och utföra den verksamhet som riksdag och regering har beslutat om. De flesta myndigheter lyder under regeringen. Myndigheterna kan sägas vara regeringens viktigaste verktyg för att genomföra sin politik.
Här finner du information om ett antal viktiga myndigheter i Sverige.
Ytterligare myndigheter finns att finna i myndighetsregistret som finns tillänglig hos Statistiska Centralbyrån, SCB
Arbetsförmedlingen
Arbetsförmedlingen i Sverige är en statlig myndighet och har som huvudsaklig uppgift att sammanföra arbetsgivare med arbetssökande. Arbetsförmedlingen erbjuder särskilt stöd till personer med funktionsnedsättning. Man erbjuder stöd vid nedsatt arbetsförmåga genom hjälpmedel och ekonomiskt eller personligt stöd.
Barnombudsmannen
Barnombudsmannen är en statlig myndighet med uppdrag att företräda barns och ungas rättigheter och intressen utifrån FN:s konvention om barnets rättigheter, Barnkonventionen.
Diskrimineringsombudsmannen (DO)
Diskrimineringsombudsmannen (DO) är en statlig myndighet som arbetar mot diskriminering och för allas lika rättigheter och möjligheter. DO arbetar mot diskriminering som har samband med kön, könsidentitet eller könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder.
eHälsomyndigheten
eHälsomyndigheten arbetar för bättre informationsutbyte inom hälsa, vård och omsorg.
Folkhälsomyndigheten
Folkhälsomyndigheten startade sin verksamhet den 1 januari 2014 och har ett övergripande ansvar för hälsofrågor på nationell nivå. Myndigheten har övertagit arbetsuppgifter från bland annat Smittskyddsinstitutet, Statens folkhälsoinstitut och delar av Socialstyrelsen. Folkhälsomyndigheten arbetar för bättre folkhälsa, genom att utveckla och stödja samhällets arbete med att främja hälsa, förebygga ohälsa och skydda mot hälsohot.
Försäkringskassan
Försäkringskassan i Sverige är en statlig myndighet och har sitt uppdrag direkt från regeringen. Försäkringskassan ansvarar för en stor del av socialförsäkringen i Sverige. Man utreder och betalar ut mer än 40 olika bidrag och förmåner. Försäkringskassan har hand om bidrag och ersättningar till barnfamiljer, sjuka och personer med funktionsnedsättning. Försäkringskassans verksamhet granskas av Inspektionen för socialförsäkring, ISF.
HSAN-Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd
Från och med 1 juli 2015 är Socialstyrelsen värdmyndighet för Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, är en domstolsliknande myndighet som prövar behörighetsfrågor avseende legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal.
ISF-Inspektionen för socialförsäkringen
ISF är en statlig myndighet med uppgift att genom systemtillsyn och effektivitetsgranskning värna om rättssäkerheten och effektiviteten inom socialförsäkringsområdet. ISF granskar i första hand Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skatteverket. Även andra verksamheter kan granskas. ISF tar dock inte ställning i enskilda ärenden och har inga sanktionsmöjligheter.
Inspektionen för vård och omsorg
Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ansvarar för tillsyn över hälso- och sjukvård, hälso- och sjukvårdspersonal, socialtjänst och verksamhet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).
Läkemedelsverket
Läkemedelsverket är en statlig myndighet som ansvarar för tillsyn av medicintekniska produkter och kosmetika samt godkänner och kontrollerar läkemedel och naturläkemedel för att patienter och hälso- och sjukvård ska ha tillgång till säkra och effektiva produkter som används ändamålsenligt.
Myndigheten för delaktighet
Myndigheten för delaktighet arbetar för att alla ska ha samma möjligheter att vara delaktiga i samhället och kunna ta del av mänskliga rättigheter.
Myndigheten för tillgängliga medier
Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, tillhör Kulturdepartementet. MTM:s uppdrag är att vara ett nationellt kunskapscentrum för tillgängliga medier och arbeta för att alla ska ha tillgång till litteratur och samhällsinformation utifrån vars och ens förutsättningar, oavsett läsförmåga eller funktionsnedsättning. MTM producerar bland annat talböcker och punktskriftsböcker.
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor är en statlig myndighet som tar fram kunskap om ungas levnadsvillkor och om det civila samhällets förutsättningar.
Myndigheten för vård- och omsorgsanalys
Myndigheten för vård- och omsorgsanalys följer upp och analyserar hälso- och sjukvården, tandvården och omsorgen ur ett patient-, brukar- och medborgarperspektiv. Vårdanalys arbete ska bidra till att förbättra och effektivisera vården, tandvården och omsorgen samt stärka patienternas och brukarnas ställning.
Pensionsmyndigheten
Pensionsmyndigheten är en statlig myndighet som har i uppdrag att informera, administrera och betala ut den allmänna pensionen.
Regeringskansliet
Regeringskansliet är en egen myndighet som fungerar som regeringens kontor. Regeringskansliet stödjer regeringen i arbetet med att styra Sverige. Regeringen avgör inriktningen för Regeringskansliets arbete och vilka frågor som ska prioriteras, vilket innebär att det är en politiskt styrd organisation.
SBU- Statens beredning för medicinsk utvärdering
SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, är en statlig myndighet som har i uppdrag att utvärdera metoder som används i vården, både etablerade och nya. Utifrån aktuell och välgjord forskning tar man reda på vilken medicinsk effekt olika metoder har, om det finns några risker med dem, och om åtgärderna ger mesta möjliga nytta för pengarna.
Skolinspektionen
Skolinspektionen ansvarar bland annat för kvalitetsgranskning av skolväsendet, förskolan och skolbarnomsorgen. Skolinspektionen har också hand om tillståndsprövning av friskolor. Vid Skolinspektionen finns Barn- och elevombudet, BEO.
BEO övervakar, tillsammans med Skolinspektionen, reglerna i skollagen som gäller kränkande behandling som riktats mot elever.
Skolverket
Skolverket ger stöd till personal och chefer på skolor och i kommuner. Skolverket tar bland annat fram allmänna råd och juridiska vägledningar som stöd för att följa reglerna som riksdag och regering har beslutat. Skolverkets verksamhet omfattar förskola och annan pedagogisk verksamhet, grundskola, gymnasieskola och skolformerna inom vuxenutbildningen (komvux, särskild utbildning för vuxna och svenska för invandrare).
Skolväsendets överklagandenämnd
Till Skolväsendets överklagandenämnd kan man överklaga vissa beslut som har fattats av de som anordnar skolverksamhet, till exempel kommuner, och som bedöms vara särskilt viktiga för enskilda elever. Skollagen anger vilka beslut som får överklagas. Beslut som fattats av överklagandenämnden kan inte överklagas.
Socialstyrelsen
Socialstyrelsen är en statlig myndighet som värnar hälsa, välfärd och allas lika tillgång till god vård och omsorg. Större delen av deras verksamhet är riktad till personal, ansvariga och beslutsfattare inom socialtjänst och hälso- och sjukvård.
Sveriges Kommuner och Regioner (SKR)
Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) är en arbetsgivar- och intresseorganisation. De är en medlemsorganisation för alla kommuner och regioner (tidigare landsting).
Sveriges Kommuner och Regioner (SKR)
Nationella programområden - Kunskspastyrning Hälso- och sjukvård
Öppna jämförelser - information om kvalitet, resultat och kostnader inom vissa verksamhetsområden
Specialpedagogiska skolmyndigheten
Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM, är en statlig myndighet som erbjuder ett samlat stöd i specialpedagogiska frågor. Myndigheten ger råd och stöd i frågor som rör pedagogiska konsekvenser av funktionsnedsättningar till personal inom det offentliga skolväsendet och friskolor som står under statlig tillsyn.
Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket
TLV är en statlig myndighet som granskar och tar beslut om vilka läkemedel och tandvårdsbehandlingar som ska ingå i högkostnadsskydden. TLV bidrar också till service och tillgänglighet på apotek.
Vetenskapsrådet
Vetenskapsrådet är en myndighet under Utbildningsdepartementet. I Vetenskapsrådets uppdrag ingår bland annat att fördela medel till forskning, identifiera forskningsområden för strategiska satsningar i samråd med andra forskningsfinansiärer, göra forskningsresultat tillgängliga och se till att de når de områden i samhället där de kan komma till nytta, till exempel inom utbildning, sjukvård och i näringsliv samt ge råd till regeringen i forskningspolitiska frågor.