Modeller verktyg och informationsmaterial

Här har vi samlat exempel på modeller, verktyg och informationsmaterial som används inom området sällsynta diagnoser och inom andra områden för att underlätta övergångar i livet.

Barn under 18 år som söker hälso- och sjukvård

Information, beslutskompetens och sekretess, var går gränsen mellan föräldrars ansvar och barns rätt till integritetsskydd?

Meddelenadeblad, Barn under 18 år som söker hälso- och sjukvård, Socialstyrelsen 2020 Länk till annan webbplats.

Hälso- och sjukvårdens ansvar för information, råd och
stöd till vissa barn under 18 år

Detta meddelandeblad tar upp frågor i samband med att barn under 18 år söker hälso- och sjukvård. Det kan bland annat gälla information, beslutskompetens och sekretess – var går till exempel gränsen mellan föräldrars ansvar och barns rätt till integritetsskydd?

Meddelandeblad, Socialstyrelsen, 2010 Länk till annan webbplats.

Patientens rätt till fast vårdkontakt

Verksamhetschefens ansvar för patientens trygghet, kontinuitet och samordning

Det här meddelandebladet vägleder vårdgivare och verksamhetschefer i arbetet med fast vårdkontakt. Patienter som har många kontakter i vården kan behöva stöd, till exempel med att förstå sin situation och vad som är viktigt att tänka på. Det kan en fast vårdkontakt hjälpa till med.

Meddelandeblad, Socialstyrelsen, 2012 Länk till annan webbplats.

Från barnsjukvården till vuxensjukvården

Vägledning för övergångsprocessen

Vägledning i övergångsprocessen från barnsjukvård till vuxensjukvård. Vägledningen är generell och kan appliceras på andra diagnoser än primär immunbrist.

Från barnsjukvården till vuxensjukvården - vägledning för övergångsprocessen Länk till annan webbplats., Primär immunbrist organisation PIO

Att samtala med barn

Kunskapsstöd för socialtjänsten, hälso- och sjukvården och tandvården

Ett kunskapsstöd av Socialstyrelsen som ger en generell och grundläggande bas, till stöd för professionella i att samtala med barn. Stödet riktar sig till alla som har samtal med barn inom socialtjänsten, hälso- och sjukvården och tandvården. Med barn avses alla under 18 år.

Kunskapsstöd. Socialstyrelsen.2018 Länk till annan webbplats.

Din skyldighet att informera och göra patienten delaktig

Vården ska så långt som möjligt utformas och genomföras i samråd med patienten. Att patienten bemöts med respekt och kan lita på att vården ges på lika villkor skapar tillit och förtroende. Andra viktiga perspektiv för patienten är tillgänglighet, samordning och kontinuitet.

Patientens delaktighet, Socialstyrelsen Länk till annan webbplats.

Ge mig vingar som bär

Om transitionsprocessen mot vuxenlivet

Mellan åren 2007 och 2010 bedrev Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar, RBU projektet "Ge mig vingar som bär! - om transitionsprocessen mot vuxenlivet" i samarbete med Habiliteringen i Uppsala län, med stöd från Allmänna Arvsfonden. Projektet handlade om hur man kan stödja barn och ungdomar i transitionsprocessen mot vuxenblivandet. Inom projektet har verktyg tagits fram till personal, ungdomar och föräldrar för att underlätta arbetet. Arbetet inom modellen medför ett förändrat förhållningssätt med tydligare fokus på individen, inte på diagnos. Projektet har haft en modell till stöd för unga med funktionsnedsättning framtagen av Bloorview Kids Rehab i Toronto, Kanada.

Modell, Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn, 2007-2010 Länk till annan webbplats.

Good 2 Go Transition program

The shared management model

SickKids, i Toronto Kanada, med syfte att förbereda alla ungdomar med kroniska sjukdomar inför övergången till vuxenvården. Ungdomarna ges möjlighet att få de kunskaper och färdigheter som bedöms vara nödvändiga.

Modell - The Good 2 Go Transition Program (Good 2 Go) grundades på The Hospital for Sick Kids, 2006 Länk till annan webbplats.

Projekt Sällsynt Övergång

Under 2015 och 2017 har Riksförbundet Sällsynta diagnoser drivit ett spännande projekt. I projektet har man arbetat med att utveckla och förbättra utvalda modeller för en fungerande övergång från barn- till vuxenvård.

Projekt - Sällsynt övergång, Riksförbundet Sällsynta diagnoser Länk till annan webbplats.

Samordnat medicinskt omhändertagande

Vuxna med komplexa funktionsnedsättningar

Inom Södermanlands läns region erbjuder fem vårdcentraler utökat stöd för vuxna personer med komplexa funktionsnedsättningar, däribland sällsynta diagnoser. Fokus för vårdcentralerna är att erbjuda personer över 18 år med komplexa funktionsnedsättningar en god vård och göra vården mer tillgänglig med fokus på kontinuitet och kvalitet utifrån individens behov och i ett helhetsperspektiv. Man har också utvecklat ett arbetssätt för övergången från barn- till vuxenvård.

Modell. SMO (Samordnat medicinskt omhändertagande av vuxna med komplexa funktionsnedsättningar) Länk till annan webbplats.

Särskilt omhändertagande

Unga vuxna (16-25 år) med kroniskt inflammatoriskt reumatisk sjukdom

Teammottagning på Reumatologen vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Verksamheten syftar till att få unga vuxna med kronisk inflammatorisk reumatisk sjukdom att aktivt medverka och bli delaktiga i sin behandling och vård, att fatta beslut kring sin hälsa och grundlägga goda levnadsvanor och att få hjälp med att finna strategier för att hantera och leva med sin sjukdom. Patienterna erbjuds ett individuellt omhändertagande i ett multidiciplinärt team där läkare, kontaktsjuksköterska, kurator, psykolog, fysioterapeut och arbetsterapeut ingår. Dietist finns också att tillgå. För att öka medverkan upprättas en individuell hälsoplan för varje patient. Möjlighet till en tät kontakt av såväl läkare som hela eller delar av teamet finns under ett par års tid. Teambesöken avslutas med en konferens där den unge vuxne medverkar. Kontaktsjuksköterskan är lätt att nå via sms eller telefon.

Modell, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Reumatologmottagningen, 2013-2016 Länk till annan webbplats.

UMO

UMO är en webbplats som riktar sig till alla ungdomar mellan 13 och 25 år. UMO drivs av region Stockholm på uppdrag av alla Sveriges regioner. På UMO finns olika slags material, texter och filmer. Texterna på webbplatsen är lättlästa och innehåller information om bland annat kroppen, sex, relationer, självkänsla samt råd om hur man kan söka stöd. Webbplatsen innehåller också en frågor och svar tjänst där ungdomar anonymt kan ställa frågor och kan få svar av olika professioner, till exempel läkare, psykolog, dietist och kurator.

UMO Länk till annan webbplats.

Ung medvirkning og mestring (UMM)

Treff meg! och Helt sjef!

UMM är ett kompetensutvecklingsprogram som är framtaget i Norge. Det syftar till att hjälpa ungdomar och föräldrar att särskilt klara övergången från barn till ungdom och från ungdom till vuxen. Målet är att stärka ungdomarnas kompetens, bidra till förutsägbarhet vid övergång till vuxen ålder samt stödja den unges självbild, social kompetens och förbereda ungdomarna att ta ansvar för sin egen hälsa. Programmet riktar sig till vårdpersonal, föräldrar och ungdomar med funktionsnedsättning.

Modell och vertyg, Nasjonalt kompetansesenter for læring og mestring (NK LMS), Norge 2014 Länk till annan webbplats.

Dela & skriv ut

Facebook Twitter E-post Skriv ut

Senast uppdaterad

Redaktör

Urszula Felix

Granskare

Rula Zain Luqman